Wegwerkzaamheden raken Amsterdams bedrijfsleven hard

03 april

De gemeente Amsterdam waarschuwt voor extreme verkeerschaos in 2025. En dit is nog maar het begin. Verwacht wordt dat de hinder in de aankomende 10 jaar zal aanhouden. Er staan grootschalig onderhoud en capaciteitsuitbreiding gepland voor talloze wegen, tunnels, NS-stations en het spoor. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk en vallen in de aankomende periode grotendeels samen, zeggen de gemeente en Rijkswaterstaat.

Daarbij staan er dit jaar ook grote evenementen gepland, zoals de viering van Amsterdam 750, SAIL 2025 en de NAVO-top. Deze samenloop [bericht NOS] vraagt om tijdige informatie, centrale coördinatie en om flankerende maatregelen voor het zakelijke verkeer, vinden ondernemersverenigingen ORAM en VEBAN. Ze nodigen Melanie van der Horst, wethouder Verkeer & Vervoer – en voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam – uit om aan de ORAM Gebiedstafel Mobiliteit in gesprek te gaan met ondernemers en andere stakeholders, want alleen met elkaar kunnen we deze opgaven te lijf gaan.

Opvallend, vinden ORAM en VEBAN, dat de maatregelen die de gemeente neemt voornamelijk zijn gericht op bewoners. De oproep is om de auto te laten staan en zoveel mogelijk thuis te werken. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. De stad en bedrijven worden niet per fiets bevoorraad, de handwerker heeft zijn bus nodig en thuiswerken is voor bedrijven in de haven in veel gevallen geen optie. Het bedrijfsleven heeft andere behoeften dan bewoners om vitale processen voor de economie van de stad draaiende te houden. Meer aandacht voor met name logistiek is nodig. Zo’n gerichte werkwijze is in andere regio’s en gebieden meer gemeengoed, maar in de regio Amsterdam is tot op heden nog nauwelijks sprake van een integrale logistieke aanpak. ORAM en VEBAN nodigen de voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam daarom graag uit aan de ORAM Gebiedstafel Mobiliteit om met ondernemers te spreken over wat er nodig is om Amsterdam zo goed mogelijk bereikbaar te houden tijdens alle werkzaamheden. Daarbij zullen ook de andere uitvoerende overheden en belanghebbenden aanschuiven, zodat de diverse aanpakken aan elkaar worden verbonden.

Flankerende maatregelen voor ondernemers
ORAM en VEBAN vragen van wethouder Van der Horst flankerende maatregelen voor ondernemers. Te denken valt aan voorrang tijdens werkzaamheden voor bedrijfsmatige verkeersbewegingen waarvoor geen alternatief is. Aan een autopont over het IJ als de IJtunnel dicht is en aan ontheffingsbeleid. ‘Als we niks doen, wordt het een lange periode van grote infarcten en stilstand,’ aldus Menno van der Valk, manager Ondernemend Amsterdam bij ORAM en Patricia Wouda, woordvoerder van VEBAN.

Tijdige communicatie
Daarnaast is tijdige en duidelijke communicatie over geplande werkzaamheden essentieel voor het bedrijfsleven, zodat zij zich goed kunnen voorbereiden. Het gaat daarbij niet alleen om het komende jaar, maar bedrijven moeten weten wat de komende 10 jaar op hen afkomt.

En het is van belang dat er onderlinge afstemming is tussen verschillende werkzaamheden. Breng daarbij alternatieve routes en mogelijkheden in kaart en biedt deze actief aan. Maar zorg ook dat de alternatieven, zoals de fietsinfrastructuur en investeringen in Openbaar Vervoer op orde zijn. Dat vraagt nog de nodige aandacht.

Centrale coördinatie en aanspreekpunt nodig
Er is daarnaast een zorgvuldige coördinatie nodig tussen alle betrokken partijen met een centraal aanspreekpunt. De projecten die voor 2025 en daarna staan gepland hebben grote impact op de bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam. Zo worden er grote aanpassingen gedaan aan de infrastructuur in en rond de Zuidas, inclusief ondertunneling van A10 Zuid, een wegverbreding en verbeteringen aan het openbaar vervoerknooppunt met aanvullende sporen. Het werken vanuit een gebiedsgerichte aanpak zal hierbij essentieel zijn. We moeten niet meer van project naar project hoppen maar veel meer integraal werken aan de structurele bereikbaarheid van de regio Amsterdam voor de aankomende 10 jaar.

ORAM Gebiedstafel Mobiliteit
‘Hier is alle creativiteit en een blik op het vitale bedrijfsleven van Amsterdam noodzakelijk,’ aldus Van der Valk en Wouda. ORAM en VEBAN organiseren met bedrijven en stakeholders de ORAM Gebiedstafel Mobiliteit en nodigen wethouder Melanie van der Horst van Verkeer en Vervoer van harte uit haar plannen aan tafel te komen bespreken, zodat uitvoerders en het bedrijfsleven samen tot werkbare oplossingen kunnen komen. Nu en ook in de toekomst.

Optimale mobiliteit
ORAM en VEBAN zetten zich in voor een sterk ondernemers- en vestigingsklimaat in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Onderdeel daarvan is de vertegenwoordiging van het bedrijfsleven binnen het thema mobiliteit bij overheden en vervoersorganisaties.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kan je contact opnemen met Menno van der Valk of Patricia Wouda.